Eten moet een feestje zijn, voor iedereen, elke dag weer. Vanuit dat gevoel kook ik elke maaltijd
voor bewoners, maar ook voor de mensen thuis die gebruik maken van onze maaltijdservice.
Mijn ervaring is: hoe ouder de mensen hoe belangrijker eten wordt. Het is een onderbreking van
hun dag of een moment van contact met anderen. Lekker eten draagt bij aan kwaliteit van leven.
Daarom proberen we vaak verschillende dingen, een keer een lopend buffet of pannenkoeken
bakken in het Grand Café. Mensen ruiken de geur en zien de koks aan het werk, dat geeft weer
een andere beleving dan een bord eten dat je geserveerd krijgt. Wat ook goed werkt, is een
tussendoortje. Mensen komen dan van hun kamer, ontmoeten elkaar en proeven vaak iets nieuws,
bijvoorbeeld tagliatelle met zalm. Je ziet ze genieten!
Mensen waarvoor eten niet vanzelfsprekend is, hebben een
speciaal plekje in mijn kokshart.
Mensen waarvoor eten niet vanzelfsprekend is, hebben een speciaal plekje in mijn kokshart.
Dat komt door mijn zoon die meerdere voedselallergieën bleek te hebben en mijn vader die aan
het eind van zijn leven met kauw- en slikproblemen kampte. De puzzel om toch lekker te kunnen
eten voor mijn zoon loste ik op, maar mijn vader moest het doen met de traditionele en eentonige
Nutricia-flesjes met drinkvoeding. Had ik toen maar geweten dat er voor mensen met deze
problemen speciale en smaakvolle voeding is: soep, smoothies en desserts in verschillende hartige
smaken, maar ook blokjes kaas en kip die in de mond smelten. Ik introduceerde het bij Careaz en
als ik dan hoor dat een bewoner tot tranen geroerd is omdat hij weer een blokje kaas kon eten,
dan geeft me dat zo veel voldoening. Mijn nieuwste project is eten te ontwikkelen voor mensen met
dementie die niet meer weten hoe bestek te gebruiken. Ik wil ze met finger food uitnodigen om
met hun handen zelf te blijven eten. Door bijvoorbeeld spinazie in handzame blokjes aan te bieden,
kunnen ze het goed pakken, blijven ze zo lang mogelijk zelf actief en houden ze hun smaakbeleving.
Zo draagt eten bij aan een fijn moment op hun dag en dat is precies waar ik mijn werk voor doe!
Er zijn 40 medewerkers actief in de keukens van Careaz.
Ondervoeding bij ouderen komt in thuiszorg bij 15 tot 25% voor.
Een van de oorzaken is dementie. Valt iemand in een halfjaar zonder duidelijke
oorzaak meer dan 4 kilo af, houdt dan rekening met ondervoeding.
Via www.fijn-proevers.nl is smaakvol en gevarieerd eten te bestellen,
speciaal voor mensen met kauw- en slikproblemen.
Careaz Happinaz 37
15-25
40